Als aanstaande ouder is het een hele opdracht om alle babyspullen bij elkaar te zoeken, laat staan alles aan de beste prijs te vinden. De kosten kunnen al snel oplopen: een babykamer die ingericht moet worden, dagelijkse luiers, een autozitje,… Daarom zijn hier 5 belangrijke tips opgesomd die je zeker zullen helpen:
- Leen spullen of koop tweedehands
Veel spullen worden maar tijdelijk gebruikt, omdat een baby snel opgroeit. Vooral meubels en kleding kunnen een aantal rondes mee. Je kunt eens rondvragen bij familie of vrienden of zij nog babyspullen hebben die ze niet meer gebruiken.
Handige dingen als een babybadje of wieg kun je zelfs huren! Dit komt veel goedkoper uit dan meteen iets te kopen. Je kind groeit immers uit de wieg en zal na een tijd een nieuw bedje nodig hebben. Daarbij is het duurzamer om reeds gebruikte spullen aan te schaffen. Naast kringloopwinkels of -websites, bestaan er ook pagina’s op sociale media waar mensen tweedehands spulletjes aanbieden.
Let wel op hygiëne en veiligheid. Flessen en fopspenen kun je maar beter nieuw kopen. Let bijvoorbeeld bij het kopen van een kinderwagen op de stevigheid en vlotheid van de wagen. Hou zeker ook rekening met de eisen die gesteld zijn voor fiets- en autostoelen. Jouw oogappel mag niets overkomen!
2. Maak een verlanglijstje voor kraamvisite
Het is natuurlijk fijn dat je cadeaus krijgt bij het kraambezoek, maar het is nóg fijner als het nuttige cadeaus zijn. Daarvoor kun je online een wenslijstje aanmaken, zodat niet iedereen een knuffel of fopspeen meebrengt. Zo voorkom je dubbele cadeaus en bespaar je op een aantal producten: win-win! Je kunt bijvoorbeeld voor kledij verschillende maten vragen, zodat je baby de eerste maanden al een aantal outfits heeft. Cadeaubonnen zijn natuurlijk ook handig. Dan kun je achteraf nog iets gaan kopen, wanneer je merkt dat je iets vergeten bent.
Extra tip: houd bij kledij rekening met het seizoen! Je baby heeft niet veel aan een wintertrui midden in de zomer en in de winter is je kleintje alweer gegroeid.
3. Vergelijk luiers
Vanaf het moment dat je een kleine spruit hebt, wordt er niets zo vaak gebruikt als luiers. Ze worden dagelijks een aantal keer ververst en je hebt er dus ook veel van nodig. Een pasgeboren baby kan tot 8 luiers per dag verbruiken. Er bestaan veel soorten luiers: wasbare luiers, zwemluiers, enz. Daarom is het belangrijk de prijs-kwaliteit van luiers te vergelijken. Het duurste is niet altijd het beste.
Gelukkig bestaat daar een handige website voor: luiergids.nl. Daar vind je een overzicht van alle winkels die Pampers aanbieden met grote kortingen. De luiers worden ook vaak thuisbezorgd, zo moet je niet sleuren met dozen Pampers.
4. Koop enkel de nodige spullen
Tot slot is er nog de gouden tip om enkel te kopen wat je nodig hebt. Er liggen vaak gratis checklists bij de verloskundige of babywinkels. Er staan spullen op dat lijstje die je niet altijd nodig hebt. Dit zijn vaak de meer specifieke spullen zoals navelbandjes of een badthermometer. In plaats van een badthermometer te gebruiken, kun je met je elleboog controleren of het water ongeveer de juiste temperatuur heeft.
Je weet niet altijd op voorhand wat je wel of niet gebruikt. Wil je bijvoorbeeld een kolf kopen voor borstvoeding? Wacht dan even met de aankoop, omdat je niet weet of borstvoeding wel of niet zal lukken. Door niet alles meteen te kopen, kun je ook de uitgaven spreiden.
5. Zoek naar aanbiedingen
9 maanden is al een lange periode om op zoek te gaan naad babyspulletjes. Je oog zal wel een aantal keer vallen op kortingbons!
Hou ook zeker de zomersolden en wintersolden in de gaten, want daar scoor je vaak de beste koopjes. Je kan je ook aanmelden op de websites van enkele winkels, zodat zij je hun promoties per mail kunnen toesturen.
Zo zie je maar: je kan best veel besparen op babyuitzet. Met wat zoeken en rondneuzen geraak je vast aan leuke dingen voor een fijne start!